Ministeriële Ontmoeting Suriname en Guyana

23 May 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 23 mei 2021- Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), heeft op zaterdag 22 mei 2021 een ontmoeting gehad met zijn Guyanese collega van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Hugh Todd in Paramaribo.

Deze Ministeriële vergadering heeft plaatsgevonden vanwege de follow-up van de afspraken die gemaakt zijn door President Chandrikapersad Santokhi en President Irfaan Ali in november 2020.

Bij die gelegenheid hebben beide Staatshoofden een hernieuwde impuls gegeven aan de bilaterale relatie, met als uitvloeisel het overeenkomen van een Strategisch Dialoog en Samenwerkings- Platform (SDCP).

Met deze bijeenkomst is een evaluatie gepleegd over de voortgang van de activiteiten in het kader van dit nieuw samenwerkings- mechanisme, ter voorbereiding van de eerstvolgende Presidentiële Summit, die binnenkort zal plaatsvinden. Er is van gedachten gewisseld over onder andere veiligheidsaangelegenheden, visvergunningen, de veerverbinding, het verdere proces in het kader van de bouw van de brug over de Corantijn rivier evenals strategische samenwerking tussen onze landen op regionaal en mondiaal niveau.

Deze bespreking heeft zich voltrokken in een sfeer van cordialiteit vanwege het goed nabuurschap en de positionering van beide landen binnen de regionale context, gezien de huidige ontwikkelingen in doorzoek van olie en gas.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit de respectieve Ministers van Openbare Werken, Riad Nurmohamed; Transport, Communicatie en Toerisme, Albert Jubithana en Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, bijgestaan door technische deskundigen.

Met de Guyanese Buitenlandse Zaken Minister zijn meegereisd de respectieve collega’s van Openbare Werken, Bischop Juan Edghill; Landbouw, Zulifikar Mustaph en technische deskundigen. De residerende Ambassadeur van Guyana, Keith George maakte ook deel uit van de delegatie. De Guyanese delegatie is hedenmorgen gearriveerd en is inmiddels teruggekeerd naar hun land.

-Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking-