Missie IDB dik tevreden over voortgang projecten Wi Uma Fu Sranan

2 July 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 02 juli 2019 – Een missie van de Inter-American Development Bank (IDB), uit Washington, de Verenigde Staten van Amerika, vertoeft in Suriname onder leiding van Michael Hennessey. De missie heeft als doel om na te gaan wat de status is van de uitvoering van de technische samenwerkingsoperaties tussen Suriname en de IDB. Het project ‘Strenghtening Female Entrepreneurship in Brokopondo, Wanica, Sipaliwini en Marowijne’ van Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan is een van de projecten die aandacht geniet tijdens dit bezoek. Dit is het 2e werkbezoek van de missie in Suriname.

De missie heeft op uitnodiging van Tania Lieuw A Soe, voorzitter van Wi! Uma fu Sranan, een bezoek gebracht aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), om de ongoing Train-of-Trainer Good Agriculture Practices (GAP) van de voorlichters bij te wonen. De GAP-training vloeit voort uit het bovengenoemde project en heeft als doel de ondersteuning te geven aan de vrouwelijke cassavetelers; hoe de productie te verhogen en de verwerking van cassave tot eindproducten te maken om die uiteindelijk ook te kunnen exporteren. Na deze train-the-trainers GAP, gaan de voorlichters behalve de landbouwers en collega’s, ook de doelgroep van het project van Wi! Uma fu Sranan (vrouwen in het binnenland) de verdere ondersteuning geven. Het ministerie van LVV heeft jarenlang een goede samenwerking met deze coöperatie.

De IDB is èèn van de grootste actoren in het helpen ontwikkelen van projecten, de financiering en technische ondersteuning naar Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (LAC). Het bovengenoemde project van Wi! Uma fu Sranan wordt gefinancierd uit de Japanse Trust funds (JTF), welke door de regering van Japan beschikbaar is gesteld aan de IDB om de economische groei in de LAC te bevorderen middels de financiering van niet-terugvorderbare technische samenwerkingsactiviteiten. (Non Reimbursable Technical Cooperation).

Hennesey geeft aan dat de IDB dik tevreden is met de uitvoering van het bovengenoemd project. Het project dat in december 2017 is getekend is momenteel de tweede fase ingegaan. De uitvoering loopt ook volgens planning.

Minister Rabin Parmessar heeft in zijn beleid aangekondigd om zoveel mogelijk ondernemers te bereiken en de nodige ondersteuning te bieden.

-Bron: Naionaal Informatie Instituut-