Opnieuw aangepaste EBS-tarieven

25 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0
Vrijdag 25 juni 2021- Tijdens een regering persconferentie op 9 juni werden aan de samenleving de nieuwe EBS-tarieven gepresenteerd. Maar, al gauw brak er een storm van kritiek los in de samenleving. De nieuwe EBS-tarieven zullen ondragelijk zijn, gaven grote delen van zowel het bedrijfsleven als particuliere afnemers aan.

In de Nationale Assemblee werd kamerbreed gevraagd om de nieuwe tarieven onder de loep te nemen. Daarop stelde de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, dat de tarieven herzien zullen worden.

Inmiddels zijn bij Dagblad Suriname de mogelijke opnieuw aangepaste tarieven bekend. Uit betrouwbare bronnen blijkt, dat de aangekondigde basistarieven omlaag gaan. De subsidie wordt ook minder.

Maar, het verschil zal uitgemaakt worden met het verbruik. Onder de 600 KWh per maand zal het tarief SRD 1.100 zijn. Boven de 600 kWh per maand wordt het SRD 1.519. De basistarieven voor de 1,2,3 fase worden of SRD 100, SRD 200 en SRD 300. Dat is veel minder dan bij de eerdere aankondiging op 9 juni

Toen werd bekend dat de subsidie van de EBS niet meteen afgebouwd  zal worden naar nul, maar dat het bedrijf jaarlijks een injectie za ontvangen van SRD 500 miljoen. De nieuwe tarieven zouden ingaan per 1 juli 2021 en de eerste rekening hiervan komt uit in augustus. Middels het verbruik zou bepaald worden in welke categorie verbruikers geplaatst worden. Eenieder betaalt minimaal het bedrag van SRD 50 aan elektriciteit. 88% van de huishoudelijke afnemers zouden gesubsidieerd worden. Echter kwamen de 3-fase aansluitingen niet in aanmerking voor een subsidie van de overheid.