Mogelijke evacuatie van Afghanistan naar Suriname

20 September 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Suriname en de Verenigde Staten van Amerika (VS) zijn in gesprek om Suriname toe te staan ontheemde Afghanen op te nemen die in Kosovo zijn gestrand. De onderhandelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Zaken en Internationale Samenwerking (Bibis), zei tegen de Ware Tijd: “Het werk is nog gaande, maar als het klaar is, zullen het minder dan vijf mensen zijn.” Sommige mensen zitten al meer dan een jaar in vluchtelingenkampen, zei hij.

“Als het niet gebeurt, wordt het minder dan vijf,” zei hij.
De Wall Street Journal berichtte eind vorige week over de gesprekken. Zij zei dat er verscheidene Afghaanse vluchtelingen op de militaire basis van de VS in Kosovo wonen, maar dat zij niet voldoen aan de criteria om zich in de VS te mogen vestigen. Het is op dit moment onduidelijk aan welke specifieke toelatingscriteria zij niet voldoen. Ramdin zei tegen de krant: “We bespreken al deze zaken. Maar het gaat niet alleen om degenen die om deze redenen niet naar de VS kunnen.”
Profiel.

De ambassadeur van Suriname bij de VS, Martin Schalkwijk, had eerder tegen The Wall Street Journal gezegd dat de gesprekken met de VS zich in een voorlopig stadium bevonden en dat een voortzetting werd overwogen. Hij voegde eraan toe dat het land een team zou aanstellen om de onderhandelingen zo nodig voort te zetten.

De VS zijn ook in gesprek met andere landen om de ontheemden op te vangen.” Het overleg is nog gaande, met name wat betreft de beoordeling van de informatie die momenteel wordt ontvangen. Suriname staat bekend als een vriendelijk en gastvrij land. In het kader van onze solidariteit met de internationale gemeenschap wordt deze mogelijkheid overwogen”, aldus Ramdin.

Hij voegde eraan toe dat de Surinaamse regering naast de beoordeling van de vluchtelingen ook garanties voor begeleiding en financiële bijstand van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) wenst. Het profiel van de betrokken vluchteling is inmiddels ter beoordeling overgedragen aan de Surinaamse autoriteiten. De toelatingsprocedure voor vluchtelingen wordt beheerd en gefaciliteerd door de IOM, benadrukte Ramdin.

Geen zin om naar Suriname te gaan
Eerder dit jaar begon het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een aantal Afghanen, waaronder echtgenoten en kinderen die op militaire bases in Kosovo worden vastgehouden, ervan in kennis te stellen dat zij de VS niet zouden kunnen binnenkomen. Deze informatie werd meegedeeld nadat zij bij hun evacuatie uit Kaboel vorig jaar aan een extra screening waren onderworpen.

Gezinnen die al groene kaarten of het Amerikaanse staatsburgerschap hadden verkregen, konden desgewenst alleen vertrekken, maar velen kozen ervoor om bij elkaar te blijven. De Wall Street Journal sprak ook met een groep in Kosovo gedetineerde Afghanen die niet bijzonder gelukkig waren met het plan. Blijkbaar waren ze niet erg blij met het plan. De Afghanen zeggen zich zorgen te maken over de geplande inzet in Suriname vanwege de criminaliteit en de slechte economische situatie in het land.