NASA doet pas volgende maand nieuwe poging om maanraket te lanceren

3 October 2022

Comments: 0

NASA gaat pas volgende maand opnieuw proberen haar maanraket te lanceren. De lancering moet ergens tussen 12 en 27 november plaatsvinden, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aangekondigd.
De raket zou eigenlijk afgelopen dinsdag gelanceerd worden vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar dat ging niet door vanwege een orkaan.

De lancering is inmiddels drie keer uitgesteld. De eerste lanceerpoging ging niet door, omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. En in de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek tijdens het vullen van de brandstoftank met vloeibare waterstof.

De Verenigde Staten willen over een paar jaar voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen en weer terugbrengen. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die missie draagt de naam Artemis I.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt. Vervolgens draait het er een paar rondjes omheen, waarna het terug naar aarde komt. De vlucht moet eindigen met een plons in de Grote Oceaan, waarbij het ruimtevaartuig aan parachutes hangt.

De SLS is de krachtigste raket ooit en is speciaal ontwikkeld voor het maanprogramma Artemis. Helemaal boven in die draagraket zit de Orion, het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet gaan. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.
-nu.nl-