NASA verwacht dat lancering maanraket kan doorgaan ondanks lichte schade

15 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

De Space Launch System-raket van NASA heeft lichte schade opgelopen door orkaan Nicole. Toch verwacht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dat de lancering deze week kan doorgaan.

Oorspronkelijk zou de raket op 14 november gelanceerd worden, maar Nicole gooide roet in het eten. Nu blijkt dat de orkaan ook lichte schade heeft veroorzaakt aan de maanraket. Enkele onderdelen zijn losgekomen en er is een elektrische connector, die vloeibare waterstofbrandstof naar de raket brengt, kapotgegaan.

Volgens NASA zou dat niet voor grote problemen moeten zorgen. De connector wordt momenteel gerepareerd, terwijl het losgeraakte materiaal niet van groot belang zou zijn. Er zitten voldoende andere beschermlagen om de raket heen, aldus de ruimtevaartorganisatie.

NASA liet de raket deze keer op zijn lanceerplatform staan tijdens de orkaan. De vorige keer, toen orkaan Ian over de Amerikaanse staat Florida raasde, werd het ruimtevaartuig wel terug naar binnen gebracht. Het verplaatsen van de raket kost acht tot twaalf uur per keer en het waaide al gevaarlijk hard.

De lancering staat vooralsnog gepland voor woensdagochtend 7.04 uur (Nederlandse tijd). Er is een lanceervenster van twee uur. Bij de vorige pogingen waren er telkens technische problemen, waardoor de lanceringen op het laatste moment moesten worden afgebroken.

Terug naar de maan

De lancering is de eerste missie binnen het Artemis-programma, waarmee NASA voor het eerst sinds 1972 weer mensen op de maan wil zetten. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die missie draagt de naam Artemis I.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt. Vervolgens draait het er een paar rondjes omheen, waarna het terug naar aarde komt. Met behulp van parachutes moet de vlucht eindigen in de Grote Oceaan.

De SLS is de krachtigste raket ooit en is speciaal ontwikkeld voor het maanprogramma Artemis. Helemaal boven in die draagraket zit Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is in Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.

-nu.nl-