NASA wil dat voormalige astronauten privévluchten naar ISS gaan leiden

4 August 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Als het aan NASA ligt, moeten voortaan gepensioneerde astronauten als missieleider mee met privévluchten van en naar het ruimtestation ISS. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft daarvoor een beleidsvoorstel geschreven.

Meegestuurde oud-astronauten moeten de veiligheid van passagiers vergroten. Ook zou het ervoor zorgen dat bestaande werkzaamheden aan boord van het ISS minder verstoord worden.

NASA zegt dat de ervaren oud-astronauten de particuliere astronauten goed kunnen begeleiden. Het gaat dan niet alleen om de vlucht zelf, maar ook om de voorbereiding in aanloop naar de reis.

In het voorstel staat ook dat ruimtetoeristen meer aanlooptijd krijgen voor onderzoeksprojecten en meer training krijgen om te wennen aan de microzwaartekracht. Het ruimtevaartbedrijf Axiom Space liep tijdens zijn eerste toeristische missie naar het ISS al op het beleid van NASA vooruit. In april ging voormalig NASA-astronaut Michael López-Alegría mee als begeleider van drie ruimtetoeristen. In de herfst van dit jaar vliegt Axiom weer naar het ISS. Dan is voormalig NASA-astronaut Peggy Whitson de missieleider.

-nu.nl-