NASA wil tweede maanlander naast Starship van SpaceX

24 March 2022

Comments: 0

Donderdag 24 maart 2022 – NASA gaat bedrijven de mogelijkheid geven om een tweede maanlander te ontwikkelen voor het nieuwe Artemis-programma om astronauten op de maan te zetten. Dat heeft de ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt.

In 2021 koos NASA SpaceX voor het bouwen van de eerste maanlander, waarmee in 2025 de eerste Amerikanen in ruim vijftig jaar weer op het oppervlak van de maan moeten neerkomen.

Maar het bedrijf van Elon Musk is mogelijk niet de enige die een maanlander voor het Artemis-programma levert. NASA heeft aangekondigd dat het de ontwikkeling van een tweede lander in gang gaat zetten. Beide landers zouden dan ingezet kunnen worden.

“We verwachten dat we straks twee bedrijven hebben die veilig astronauten met hun landers naar het maanoppervlak kunnen brengen”, zei programmamanager Lisa Watson-Morgan bij de bekendmaking. NASA hoopt zo terug te kunnen vallen op meerdere ervaren partijen.

Het plan is niet helemaal nieuw. NASA wilde in eerste instantie al meerdere bedrijven selecteren om landers te ontwikkelen, maar het Congres stelde niet genoeg geld beschikbaar om dat mogelijk te maken. Dus werd alleen voor SpaceX gekozen.

Dat besluit stuitte echter weer op bezwaren van de twee andere partijen die ver waren gekomen in de selectie, Dynetics en Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Jeff Bezos. Blue Origin begon een rechtszaak die het bedrijf verloor, maar die er

wel voor zorgde dat het werk aan de lander van SpaceX zeven maanden stil kwam te liggen.

Daarmee was het gekrakeel niet voorbij. Een Senaatscomité droeg NASA in oktober 2021 op om toch op zoek te gaan naar een tweede bedrijf om een maanlander te ontwikkelen, waarvoor waarschijnlijk alsnog genoeg geld beschikbaar komt. Hoeveel dat is wordt waarschijnlijk komende week bekend als het Witte Huis de plannen voor de federale begroting voor 2023 bekendmaakt.