Nederland zal accijnzen brandstof per 1 april verlagen

13 March 2022

Comments: 0

Zondag 13 maart 2022- De Nederlandse regering trekt 2,8 miljard euro uit voor koopkrachtherstel dit jaar. Dit heeft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken, vrijdag na afloop van de Ministerraad gemeld.
Van dat geld krijgen mensen met lage inkomens, 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd. Ook gaan de accijnzen op brandstof per 1 april omlaag.

Daarmee hoopt de regering een deel van de klap op te vangen van de hoge prijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het btw-tarief op energie gaat per 1 juli omlaag. Zo wil de regering “zowel de gezinnen, de middeninkomens als de kleine ondernemers” helpen. De vier grootste steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vroegen de regering mensen met een kleine portemonnee met 1.000 euro te compenseren.

Die oproep werd ook gesteund door vakbond FNV, maar volgens Van Gennip gaat het al om enorme bedragen die gezinnen met de laagste inkomens echt helpen. De regering heeft bewust gekozen voor een deels gericht pakket. “We kunnen niet alles voor iedereen compenseren, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen.”

Eerder kwam er kritiek op de uitgelekte maatregelen om de accijnzen te verlagen. Dat zou juist een dure en te weinig gerichte stap zijn. Het geld komt bovenop de honderden miljoenen die de regering eind vorig jaar al opzij zette wegens de hoge gasprijzen.