Nederlands onderzoek: zwangere vrouwen vaker op ic door corona

7 May 2021

Comments: 0

Vrijdag 07 mei 2021- Zwangere vrouwen met corona lopen een groter risico op de intensive care te belanden dan vrouwen met corona in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht.

Tussen maart 2020 en augustus 2020 is bij 376 zwangere vrouwen in Nederland het coronavirus geconstateerd. 62 vrouwen moesten vanwege coronaklachten worden opgenomen in het ziekenhuis. Zes van hen kwamen op de intensive care terecht, negen moesten naar de Obstetrische High Care (intensive care voor zwangeren). Van alle zwangere vrouwen met corona belandde dus 4 procent op de intensive care.

Ter vergelijking: van de Nederlandse vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie die niet zwanger waren en corona kregen, kwam, maar 0,6 procent op de intensive care terecht. “Ik schrik niet van deze cijfers, want we weten dat virusinfecties bij zwangere vrouwen wat slechter kunnen verlopen. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij de griep”, zegt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht.

Geen griepje

Maar de gevolgen van een coronabesmetting zijn wel ernstiger dan die van griep, legt de hoogleraar uit. Tot nu toe zijn van de in totaal 9000 zwangeren met corona 10 vrouwen op hun buik beademd en hebben er vier aan de hartlongmachine gelegen. “Als je voorbij de 28 weken zwanger bent, laten we de vrouw bevallen, meestal per keizersnee. De hoogte van de baarmoeder zorgt er namelijk voor dat de ademhalingsspier omhoog gaat en dat werkt letterlijk op de longen. Als de baby eruit is, kun je beter ademen.”

Bron:-rtl-