Nederlandse Defensie bezoekt Suriname met 47e Onafhankelijkheidsdag

22 November 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Pelikaan is sinds maandag in Suriname ter gelegenheid van de 47e Onafhankelijkheidsdag.

Het havenbezoek vindt plaats om de banden met Suriname op defensiegebied verder aan te halen en te verdiepen. De militairen van Zr. Pelikaan zijn blij en vereerd om wederom, net als vorig jaar, een bijdrage te kunnen leveren aan deze belangrijke nationale Surinaamse feestdag. Ook directeur Internationale Militaire Samenwerking, brigadegeneraal Jan Blacquière, is hierbij aanwezig. Het bezoek van brigadegeneraal Blacquière onderstreept en versterkt het belang dat de Nederlandse defensie hecht aan de Surinaams-Nederlandse militaire samenwerking.

Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied heeft saluut granaten meegenomen voor de ceremoniële 21 saluutschoten tijdens Srefidensi door het Surinaams Nationaal Leger. Ook is er een donatie aan schoolboeken van een school in Bonaire meegenomen voor het Instituut voor de Opleiding van Leraren. Surinaamse militairen van de Marine en leden van de Surinaamse Kustwacht voeren eerder mee aan boord van Nederlandse marineschepen in het Caribisch gebied. Drie Surinaamse militairen zijn vorige week naar Curaçao gereisd om voor een periode van drie weken mee te varen aan boord van Zr.

De drie Surinaamse militairen blijven aan boord en vertrekken op 26 november weer richting Curaçao. In 2021 tekenden de Surinaamse en Nederlandse ministers van Defensie een intentieverklaring. Sindsdien is de militaire samenwerking sterk toegenomen. Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken.

Naast de steun aan de Militaire School voor onderofficieren gaan de militaire academies voor officieren samenwerken. Tevens blijven Surinaamse militairen opleidingen volgen in Nederland.