Negen op tien Nederlanders willen vaccin, maar wel liefst Pfizer of Moderna

21 May 2021

Comments: 0

Vrijdag 21 mei 2021- De vaccinatiebereidheid was nog niet eerder zo groot, maar verschilt wel per coronavaccin, blijkt vrijdag uit het gedragsonderzoek van het RIVM en de GGD’s. 90 procent van de ondervraagden zegt zich te laten vaccineren. Volgens het onderzoek is de bereidheid om het Pfizer-vaccin te nemen het grootst en is het vaccin van AstraZeneca het minst gewild.

De meeste van de bijna 55.500 deelnemers aan het onderzoek zeggen een vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna te zullen nemen als ze hiervoor een uitnodiging krijgen. 81 procent van hen laat weten bereid te zijn het Pfizer-vaccin te nemen, tegenover 74 procent bij dat van Moderna.

Het coronavaccin van AstraZeneca zou het minst gewild zijn: 53 procent van de deelnemers zegt een prik te laten zetten als ze daarvoor een uitnodiging in de bus krijgen. Bij het coronavaccin van farmaceut Janssen is het percentage 66 procent.

Dit betekent echter niet dat de rest van de mensen zich niet zou laten vaccineren met het desbetreffende vaccin. Sommige deelnemers zeiden nog te twijfelen. Het percentage dat zegt zich niet te laten vaccineren met een specifiek vaccin is het hoogst bij AstraZeneca (28 procent) en het laagst bij Pfizer (11 procent).

Pfizer- en Moderna-vaccin zijn volgens deelnemers het effectiefst

De ondervraagden denken dat de vaccins van Pfizer en Moderna het effectiefst zijn en de minste bijwerkingen hebben. “In werkelijkheid is de bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-19-infectie van alle vaccins ongeveer gelijk (boven de 85 procent effectiviteit)”, aldus het RIVM.

De respondenten zijn het minst bang voor mogelijke bijwerkingen door de vaccins van Pfizer en Moderna. Respectievelijk 23 procent en 25 procent is daar bang voor. Meer deelnemers zeggen mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca (45 procent) en Janssen (34 procent) te vrezen.

De vaccins van AstraZeneca en Janssen zijn gelinkt aan de zeer zeldzame bijwerking waarbij gevaccineerden een tekort aan bloedplaatjes in combinatie met een ernstige vorm van trombose ontwikkelden. Door deze zeldzame bijwerking wordt het vaccin van AstraZeneca in Nederland alleen nog ingezet bij zestigplussers.

-Nu.nl-