Newmont Suriname betaalt 36% winstbelasting

24 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Newmont Suriname betaalt 36% winstbelasting aan de staat Suriname, zoals opgenomen in de Mineral agreement. Deze informatie deelde Wilfred Visser, General manager van het bedrijf, onlangs met de STVS nieuwsredactie. Volgens Visser hebben alle bedrijven de verantwoordelijkheid om op een eerlijke manier belasting te betalen en dienen zij invulling te geven hieraan.

De G-7 landen zijn vorig jaar een commitment aangegaan om multinationals zover te krijgen een minimale winstbelasting van 15% te hanteren. Onlangs is dit ook aan de orde gekomen in De Nationale Assemblee (DNA). De regering is opgeroepen om zich te scharen achter de G-7 landen, en ook te heronderhandelen met multinationals, zodat zij minimaal 15% winstbelasting afdragen. Volgens Visser draagt Newmont al vanaf het begin van de operaties, een percentage af van 36%. Met het oog op de gevolgen van klimaatverandering, zijn er verschillende mikpunten gesteld om het milieu goed gezind te zijn, geeft Visser aan. Verder worden er diverse onderzoekingen verricht naar de huidige gevolgen van klimaatverandering die al merkbaar zijn. Naar verwachting zullen de resultaten binnen de komende vijf jaar gepubliceerd worden.

Volgens voorlopige voorspellingen zal Newmont tot 2036 operationeel zijn in Suriname. Echter, volgens Visser zal de multinational mogelijkheden ontplooien om tot ver na 2030 nog actief te zijn hier. De General Manager geeft aan dat het bedrijf genoeg mogelijkheden ziet daartoe.