Niet- overdraagbare ziekten worden onderschat

23 September 2022

Comments: 0

Hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere niet-overdraagbare ziekten worden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderschat. Elke twee seconden sterft er in de wereld iemand jonger dan 70 jaar aan een dergelijke ziekte, meldt de WHO woensdag.

De oplossingen zijn bekend, verklaart Bente Mikkelsen, hoofd van de afdeling niet-overdraagbare ziekten (NCD) bij de WHO in Genève. Deze oplossingen zijn minder roken, gezonder eten, minder alcohol drinken, meer bewegen en een betere luchtkwaliteit. Zo’n 85 procent van de zieken woont in landen met een laag of gemiddeld inkomen, schrijft de WHO in het rapport. Daardoor hebben ze vaak geen toegang tot een adequate behandeling wanneer ze ziek worden. Als er 140 miljard US-dollar extra vrijgemaakt wordt voor de gezondheidszorg tegen 2030, kan dat een economisch voordeel van 2,7 biljoen dollar opleveren in deze landen, meent de WHO. Dat betekent dat zieken dan de juiste behandeling krijgen en zo opnieuw aan het werk kunnen.

Niet-overdraagbare ziekten liggen aan de basis van 74 procent van alle sterfgevallen wereldwijd, aldus het rapport. Als bekende en doeltreffende maatregelen worden genomen, kunnen tegen 2030 wereldwijd 39 miljoen levens worden gered, luidt het nog. Daarnaast heeft de WHO een interactief dataportaal gelanceerd waar de situatie per land bekeken kan worden. Daaruit blijkt dat onder meer Zweden, Noorwegen, Italië en Australië het minst getroffen worden door niet-overdraagbare aandoeningen.