Nieuwe EBS- en SWM-tarieven bekend

10 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 10 juni 2021 – Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft op basis van de aangekondigde sociale maatregelen van de regering, tijdens een regeringspersconferentie in de Congreshal op 9 juni 2021 ,de nieuwe tarieven gepresenteerd van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM).

De subsidie van de EBS zal niet meteen afgebouwd worden naar nul, maar het bedrijf zal jaarlijks een injectie ontvangen van SRD 500 miljoen. De nieuwe tarieven gaan per 1 juli 2021 in en de eerste rekening hiervan komt uit in de maand augustus. Vanaf vandaag kan men op de website van de EBS terecht om middels een calculator zelf de berekening te doen van het bedrag welke betaald zal worden. Middels het verbruik zal bepaald worden in welke categorie u geplaatst wordt. Eenieder betaald minimaal het bedrag van SRD 50 aan elektriciteit. 88% van de huishoudelijke afnemers zal gesubsidieerd worden. Echter komen de 3-fase aansluitingen niet in aanmerking voor een subsidie van de overheid.

Voor de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) gaan de nieuwe tarieven per 1 juli 2021 in. Het nieuwe tarief bedraagt SRD 21,24 per m3 voor water. Deze zullen voor nu gelden voor de huishoudens die meer dan 16000 liters water (16 m3) per maand verbruiken en de categorie huishoudens die een zwembad hebben. Ook voor de ondernemingen en bouwkranen zal het nieuwe tarief in rekening worden gebracht. Voor de andere groepen zal de subsidie gefaseerd afgebouwd worden met ingang van 1 september 2021.

-Kabinet van de President, Natuurlijke Hulpbronnen-