Nieuwe PAHO-directeur: Beëindigen Covid-19 pandemie en opbouwen gezondheidsstelsels prioriteiten

1 February 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Dr. Jarbas Barbosa is dinsdag beëdigd als de nieuwe directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Hij beloofde samen met de lidstaten te werken om een einde te maken aan de Covid-19 pandemie en ervoor te zorgen dat de gezondheidsstelsels in de regio herstellen en sterker worden dan voorheen. De landen in Amerika worden geconfronteerd met een complex epidemiologisch landschap, het hardnekkige voortbestaan van overdraagbare ziekten, het risico van uitbraken en epidemieën, de opkomst van niet-overdraagbare ziekten, de schade veroorzaakt door verkeersongevallen en geweld, en de gevolgen van de klimaatverandering, aldus Dr. Barbosa. We hebben sterke, veerkrachtige gezondheidsstelsels nodig die alle essentiële volksgezondheidsfuncties adequaat kunnen uitvoeren.

Nu ik deze functie overdraag en het stuur overgeef aan mijn gewaardeerde vriend en collega Jarbas, ben ik ervan overtuigd dat de toekomst van de organisatie in goede handen zal zijn, aangezien u in uw nieuwe functie uitzonderlijke technische expertise, scherpzinnige beleidsvormingsvaardigheden, samen met pragmatisme en wijsheid van uw vele jaren ervaring, opgedaan in uw thuisland Brazilië en internationaal, zult inbrengen, zei uittredende directrice dr. Carissa F. Etienne.

Barbosa: Ik zal me er onvermoeibaar voor inzetten dat PAHO al zijn resultaten tot nu toe handhaaft, zichzelf bij elke stap vernieuwt, altijd netwerken opbouwt en werkt als een brug voor begrip, solidariteit en innovatie. De Covid-19 pandemie heeft het belang van universele gezondheid voor zowel het publiek als de staatshoofden als nooit tevoren onderstreept. We moeten deze aandacht dringend gebruiken om de gezondheidsstelsels te versterken, hardnekkige problemen en tekortkomingen aan te pakken en het recht op gezondheid van alle volkeren in onze regio te waarborgen.