Nintendo stopt met lootboxgames voor smartphones in België

21 May 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 21 mei 2019 – Nintendo gaat zijn smartphonegames Fire Emblem Heroes en Animal Crossing Pocket Camp niet langer in België aanbieden. De games bevatten zogeheten lootboxen, die volgens de Belgische kansspelautoriteit in strijd met de wet zijn.

Het Japanse gamebedrijf maakte het besluit bekend op zijn website. “Vanwege de huidige onduidelijke situatie in België omtrent bepaalde in-game verdienmodellen, hebben we besloten om de service voor Animal Crossing: Pocket Camp en Fire Emblem Heroes in België te beëindigen”, aldus een verklaring.

De games worden vanaf 27 augustus onspeelbaar voor Belgische spelers. Daarnaast is het vanaf dat moment niet meer mogelijk ze in Belgische appwinkels te downloaden.

Spelers kunnen deze games zogeheten ‘lootboxen’ aanschaffen met echt geld. In deze virtuele dozen zitten willekeurige upgrades. Spelers weten vooraf niet wat ze krijgen.

In de betreffende Nintendo-games worden varianten van die lootboxen aangeboden. Tegen betaling kunnen spelers bijvoorbeeld een willekeurig spelpersonage in Fire Emblem ontgrendelen.

De Belgische Kansspelautoriteit concludeerde recent dat lootboxsgames strikt gezien kansspelen zijn, en niet zomaar verkocht mogen worden. Omdat spelers vooraf niet weten wat voor beloning ze krijgen, zou het verdienmodel lijken op bijvoorbeeld een gokautomaat.

In Nederland onderzocht de Kansspelautoriteit ook meerdere lootboxgames. Daarbij werd geconcludeerd dat loonboxgames de wet overtreden als de inhoud van lootboxen ook kan worden verhandeld. De beloningen zouden hierdoor namelijk een geldwaarde hebben.

-Bron: nu.nl-