Nog steeds geen steeds geen regering gevormd in Nederland

21 September 2021

Comments: 0

Dinsdag 21 september 2021- Het is het afgelopen weekend in Nederland nog niet gelukt om tot een doorbraak in de regeringsformatie te komen. Dat heeft informateur Johan Remkes zondagmiddag gemeld. Volgens de informateur hebben het aftreden van Sigrid Kaag als minister van Buitenlandse Zaken en Anka Bijleveld als minister van Defensie afgelopen donderdag en vrijdag de gesprekken “bemoeilijkt”.

Zij stapten op na zware kritiek van de Nederlandse Tweede Kamer op de hortende evacuatie van Nederlanders en Afghaanse medewerkers uit Kaboel.
Toch is er nog ruimte om verder te praten. Dat gebeurt maandag over een week.

VVD-leider en ontslagnemend premier Mark Rutte zei zondag dat over “de vorm en de voorwaarden” van samenwerken echt nog doorgepraat moet worden. Hij erkent ook dat er afgelopen week “echt iets is gebeurd”, maar volgens hem heeft dat de relaties tussen VVD, D66 en CDA niet verslechterd.

Ook de banden met de PvdA en de ChristenUnie, die een rol speelden in het aftreden van Kaag en Bijleveld door moties tegen hen te steunen, is volgens hem nog goed. Ook D66-leider Sigrid Kaag sprak van een “intensieve week”. Ondanks de gebeurtenissen is samenwerking met het politieke midden niet alleen mogelijk, maar bovenal noodzakelijk.

De algemene politieke beschouwingen aankomende week worden volgens haar dan ook een belangrijk moment om die samenwerking op te zetten. De verkiezingen in Nederland dateren al van 17 maart van dit jaar, maar er kon nog geen nieuwe regering worden gevormd.