NOODFONDS IMF: 93 % VOOR RIJKE LANDEN EN 7 % VOOR ARME LANDEN

24 June 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 juni 2021- De kasreserves van de ontwikkelingslanden is genoeg voor financiële ondersteuning vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Deze landen zouden ruim 200 miljard USD nodig hebben, volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P).

Het IMF helpt landen met een laag inkomen die getroffen zijn door de covid-19-pandemie. Hierbij heeft het IMF een bedrag van 650 miljard USD uitbesteedt van zijn speciale trekkingsrechten (SDR) noodreserves. Er gaat slechts 7% of 42 miljard USD naar 44 arme landen met de laagste S&P soevereine kredietwaardigheidsscore. De resterende 93% of 608 miljard USD, gaat naar rijke landen.

De landen, Belize, Bolivia Burkina Faso, Mozambique, Kenia en Congo Republiek zouden elk minder dan 1 miljard USD nodig hebben om hun kasreserves op peil te brengen, waaronder Suriname.

De landen van de Groep van Zeven (G-7) waaronder De Verenigde Staten (VS) zijn aan het onderhandelen om de 100 miljard USD van de 280 miljard te herverdelen. Als alle rijkere landen worden meegerekend, loopt dat op tot bijna 440 miljard USD. “We hebben berekend dat een herschikking van naar schatting 42% van de SDR-toewijzingen van de rijke landen naar de lage-inkomenslanden (LIC) nodig zou zijn om de reserves van alle beoordeelde LIC’s op een adequaat niveau te brengen”, aldus S&P.

-STVS Website-