Noord-Korea vuurt voor zesde keer deze maand projectielen af

January 27, 2022

Comments: 0

Donderdag 27 januari 2022- Noord-Korea heeft donderdag om 8.00 uur (lokale tijd) twee projectielen afgevuurd die neerkwamen in de zee ten oosten van het land. Het was de zesde keer deze maand dat het land projectielen afvuurde. Het Zuid-Koreaanse leger meldt dat het waarschijnlijk om twee ballistische raketten gaat. Ze zouden een afstand van 190 kilometer hebben afgelegd en een hoogte van 20 kilometer hebben bereikt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de lancering veroordeeld en stelt net als de Japanse premier Fumio Kishida dat deze in strijd is met resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Op 14 en 17 januari vuurde het land vermoedelijk ook ballistische raketten af. Op 5 en 11 januari beweerde Noord-Korea hypersonische raketten te hebben afgevuurd. Zulke raketten gaan vijf keer sneller dan het geluid.

Afgelopen dinsdag vuurde het land een kruisraket af. In tegenstelling tot het testen van ballistische raketten valt het testen van kruisraketten niet onder de sancties die de Verenigde Naties Noord-Korea hebben opgelegd. Sinds 2019 heeft het land niet zo veel raketlanceringen in een korte tijd uitgevoerd. Onderhandelingen tussen Noord-Korea enerzijds en Zuid-Korea en de VS anderzijds zijn vastgelopen.

-Nu.nl-