NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk werk neer in afwachting onderzoek DWDD

November 22, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

NPO-directeur Frans Klein legt tijdelijk zijn werk neer in afwachting van het onderzoek naar de misstanden bij DWDD. Klein was negen jaar lang namens omroep Vara betrokken bij het programma.  Ook toenmalig Vara-directeur Frans Klein, nu directeur bij de NPO, zou onvoldoende hebben ingegrepen. Eindredacteur Dieuwke Wynia zegt in de Volkskrant hem tevergeefs om hulp te hebben gevraagd.

Oud-medewerker van DWDD Wim van Klaveren zegt in diezelfde krant Klein in 2010 eveneens te hebben gewaarschuwd. Volgens Van Klaveren zouden redacteuren het slachtoffer zijn van de grillen van Matthijs van Nieuwkerk en zijn eindredacteur Dieuwke Wynia, maar Klein greep niet in. Frans Klein stelt in de Volkskrant krant niet op de hoogte te zijn geweest van het grensoverschrijdende gedrag, en geschrokken te zijn van de bevindingen. Wel zegt hij de personeelsbezetting te hebben vergroot om de werkdruk te verlichten, toen bleek dat het verloop bovenmatig hoog was. Daar hebben we op onze manier aandacht aan proberen te besteden, aldus Klein in de Volkskrant.

Ik denk niet dat het voor hem verstandig was. En het was zeker niet verstandig voor de redactie. Maar ik had niet het beeld van een losgeslagen iemand. Of het grensoverschrijdend was weet ik niet, dat is ook hoe mensen het beleven.

Klein erkent dat sommige uitspraken van Van Nieuwkerk ‘te ver’ gingen, maar zei dat het ook ‘de werkcultuur’ was. Ik ben er niet trots op hè, ik vind het niet fraai – maar die werkcultuur was op veel plekken in Hilversum zo hard. De NPO-baas heeft Van Nieuwkerk naar eigen zeggen meerdere keren aangesproken op zijn gedrag. Als het inhoudelijk niet goed ging.

Frans Klein is sinds 2014 directeur video bij de NPO en daarmee eindverantwoordelijk voor de inhoudelijke televisieprogrammering bij de publieke omroep.

Onderzocht zal worden welke signalen over misstanden er zijn geweest en wat er met die signalen is gebeurd. In ieder geval moet voor het einde van het eerste kwartaal van 2023 het onderzoek zijn afgerond en er een actieplan liggen met concrete stappen. Om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek, heeft Frans Klein aangegeven tijdelijk zijn functie neer te leggen in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek.