Oegandees Kibet wint Zevenheuvelenloop, Chepkoech snelste vrouw

20 November 2022

Comments: 0

De Oegandese atleet Rogers Kibet heeft de 37e editie van de Zevenheuvelenloop op zijn naam geschreven. Hij legde de wedstrijd over 15 kilometer in en om Nijmegen af in een tijd van 42.08 minuten en eindigde ruim voor zijn concurrenten. Bij de vrouwen finishte de Keniaanse atlete Beatrice Chepkoech als eerste. Ze liep een tijd van 47.18.
Met de 19-jarige Kibet kreeg de Nijmeegse herfstklassieker opnieuw een Oegandese winnaar. Landgenoot Stephen Kissa won de vorige editie, in 2019. De vier edities daarvoor waren een prooi voor Oegandees Joshua Cheptegei, die in 2018 het wereldrecord liep: 41.05. Op de tweede plek eindigde de Keniaan Nibret Melak, gevolgd door de Oegandees Abel Sikowo.

De Nederlanders konden vooraan niet meestrijden om de winst. Zaandammer Richard Douma was met 43.18 de snelste en eindigde op de zevende plek. Zijn tijd was net niet goed genoeg voor een Nederlands record. Debutant Mike Foppen uit Nijmegen eindigde drie tellen achter hem op plek acht. Het Nederlands record op de 15 kilometer staat op 43.13, gelopen door Khalid Choukoud. De Nederlands kampioen op de marathon was zondag met 43.25 de op twee na snelste landgenoot, achter Douma en Foppen.

Uitslag vrouwen Zevenheuvelenloop
Evaline Chirchir uit Kenia eindigde bij de vrouwen op de tweede plek achter Chepkoech, de wereldrecordhoudster op de 3000 meter steeple chase. Plek drie was voor de Oegandese Stella Chesang. Van de Nederlandse vrouwen liep Diane van Es de beste tijd: 47.56. Ze finishte als zesde.