Oekraïens tegenoffensief in oosten van het land boekt flink vooruitgang

9 September 2022

Comments: 0

Het Oekraïense tegenoffensief heeft flinke vooruitgang geboekt. Oekraïense troepen lijken daar snel op te rukken en strategisch terrein te heroveren. Dat meldde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap. Volgens de Oekraïense legerleiding komen de troepen steeds dichter bij Kherson.

Oostelijke frontlinie staat onder druk

Oekraïense troepen zouden daar al meer dan twintig dorpen hebben ingenomen. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War weet het Oekraïense leger steeds meer openingen in de frontlinie te creëren. Naast zijn dagelijkse videoboodschap publiceerde Zelensky donderdagavond ook een video waarin Oekraïense soldaten zeggen dat ze de oostelijke stad Balakliia, vlak bij Kharkiv, hebben heroverd. Volgens hem hadden Russische troepen een Oekraïense aanval afgeslagen.

Oekraïense troepen rukken op richting Kupyansk en Izyum

Op Twitter gaat ook een video rond waarin te zien is dat Oekraïense troepen in de stad Yasynuvata een Russische vlag van een radiotoren halen en vervangen door een Oekraïense vlag. Dat zou betekenen dat de Oekraïense troepen steeds dichter bij de zuidelijke stad Izyum komen en de frontlinie dus snel weten te verleggen. Voordat ze bij Izyum aankomen, zullen de Oekraïense troepen waarschijnlijk eerst hun pijlen richten op Kupiansk.

Russen sturen extra troepen

De terreinwinst van Oekraïne zou een grote klap zijn voor Rusland. Blinken kondigde ook een extra steunpakket van 2,2 miljard dollar aan. Ongeveer 1 miljard dollar daarvan gaat naar Oekraïne. De rest gaat naar achttien andere landen die risico lopen op Russische agressie.

De Verenigde Staten maken ook nog eens 675 miljoen dollar vrij om extra wapens naar Oekraïne te sturen. Op vrijdag publiceerde de Russische minister van Defensie een video van extra troepen die naar de regio Kharkiv onderweg zijn. Eerder werden daar juist troepen weggehaald om te helpen met de verdediging in het zuiden van Oekraïne.