Oekraïense graanexport door oorlog in maart vier keer kleiner dan in februari

4 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 04 april 2022 – De export van graan uit Oekraïne was in maart vier keer kleiner dan in februari, voor de inval van Rusland in het land. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Economische Zaken. Door de oorlog moet het graan nu meer via het spoor vervoerd worden in plaats van via de Zwarte Zee, van waaruit veel goederen normaal gesproken uitgevoerd worden.

Belangrijke havensteden van Oekraïne zoals Odesa en Mariupol zijn geblokkeerd door de oorlog. Daardoor kunnen de standaardroutes via zee minder goed gebruikt worden.

Oekraïne is een belangrijke exporteur van landbouwproducten als graan, mais en zonnebloemolie. In maart werd er 1,1 miljoen ton mais, 309.000 ton tarwe en 118.000 ton zonnebloemolie geëxporteerd, aldus het ministerie. Oekraïne was vorig seizoen nog de op drie na grootste graanexporteur ter wereld volgens data van de International Grains Council, de organisatie die toezicht houdt op de wereldwijde graanhandel.

Eerder al zei de Wereldbank dat Oekraïne snel hulp moet krijgen van andere landen, met bijvoorbeeld de levering van kunstmest en zaden. Hierdoor zouden andere landen kunnen helpen bij het herstel van de Oekraïense landbouw als de oorlog voorbij is.

Oekraïne heeft de export van bepaalde landbouwgoederen al aan banden gelegd om zo de eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Met name armere landen kunnen last krijgen van de door de oorlog stijgende prijzen, met kans op honger en armoede, aldus de Wereldbank.

-nu.nl-