OEKRAÏENSE LEGER HEROVERT GEBIEDEN

3 April 2022

Comments: 0

Zondag 3 april 2022- Het sterke verzet van Oekraïne tegen Rusland lijkt na vijf weken zijn vruchten af te werpen. Zo zouden de Russen steeds meer veroverde gebieden in het land, verliezen.

Oekraïense militairen kondigden zaterdag aan dat ze de afgelopen dagen elf dorpen in de zuidelijke regio Cherson hebben heroverd. Hoewel het Russische leger beweert de volledige regio nog in handen te hebben, wordt er steeds meer bericht over de inschattingsfouten en strategische blunders waarmee de Russen te kampen hebben.
Tijdens de opmars in het noorden van de regio zouden de Oekraïense troepen bovendien gestuit zijn op achtergelaten Russisch militair materieel, waaronder T-64-tanks.

Dat zegt het ministerie van Defensie in Kiev. De verklaring van het ministerie vermeldt ook dat de Oekraïense autoriteiten erin geslaagd zijn om voedsel en medicijnen te leveren aan de lokale bevolking. Eerder deze week beweerden de Oekraïense troepen dat ze ook Irpin, aan de noordwestelijke rand van hoofdstad Kiev, zouden hebben bevrijd. Een Amerikaanse bron meldde begin deze week dat Oekraïne eveneens een stad in het oosten van het land, zou hebben heroverd. Ook rond de nucleaire site in Tsjernobyl heeft een groot deel van de Russische troepen zich teruggetrokken. Rusland viel Oekraïne vijf weken geleden binnen. Hoewel de Russen aan het begin van hun invasie snelle overwinningen zagen, lijkt hun vooruitgang de afgelopen dagen te zijn vertraagd.