Oekraïense president: ‘Pak allemaal je wapens op en vecht’

24 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 februari 2022 – De Oekraïense president Zelensky heeft zojuist zijn land toegesproken. Zelensky roept iedereen die dat kan op om ten strijde te trekken tegen het Russische leger. Alle inwoners die dat willen kunnen een wapen krijgen om mee te vechten. Ook doet Zelensky een dringende oproep aan het Westen.

”We zullen vechten voor ons land, voor iedere meter van iedere stad”, zei Zelensky zojuist in de persconferentie. Iedereen werd door de president opgeroepen om te helpen in de oorlog. Sinds gisteravond valt het Russische leger verschillende steden aan met bombardementen en beschietingen. Doneer Bloed

Zelensky richtte zich aanvankelijk op militaire hulp. Alle inwoners die dat willen kunnen meevechten in het Oekraïense leger. Als ze een wapen willen, hebben ze er een. Dit staat in schril contrast met de toespraak van Zelensky eerder vanmorgen, waarin hij mensen aanspoorde om zoveel mogelijk thuis te blijven. Volgens Zelensky konden de Oekraïners niet anders dan wapens gebruiken. Hij drong er ook bij Oekraïense burgers op aan om bloed te doneren aan ziekenhuizen. Dit kan vervolgens worden gebruikt om gewonde soldaten te helpen.

De Oekraïense president zegt dat het leger klaar was voor de strijd, die al hectisch was. Er zijn meerdere slachtoffers gevallen. Zo vroeg hij opnieuw om hulp van de rest van de wereld, ook in de vorm van militairen. Daarnaast vraagt Oekraïne om hulp bij het beschermen van zijn luchtruim.

Oproep aan het Russische volk

Zelensky richtte zich in zijn toespraak ook tot de inwoners van Rusland. Hij roept hen op om van zich te laten horen en zich uit te spreken tegen de oorlog. De strijd wordt inmiddels door heel Oekraïne gevoerd, zoals in de onderstaande kaart goed te zien is.

-rtlnieuws.nl-