Oekraïne kan niet versneld EU-lidmaatschap krijgen

13 March 2022

Comments: 0

Zondag 13 maart 2022- EU-leiders veroordeelden vrijdag Rusland voor “niet-uitgelokte en ongerechtvaardigde militaire agressie” en beloofden niet-aflatende steun aan Oekraïne en aan de vluchtelingen. Ze hebben echter negatief gereageerd op het verzoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om Kiev snel op weg te helpen naar het EU-lidmaatschap.

In een verklaring die werd gepubliceerd na urenlang debat tijdens een top van de Europese Raad in het Paleis van Versailles in Frankrijk erkenden de leiders “de Europese ambities en de Europese keuze voor Oekraïne” en merkten op dat zijn lidmaatschapsaanvraag “snel” was doorgestuurd naar de Europese Commissie voor “zijn mening” – de eerste fase van een lang proces om tot kandidaat-lidstaat te worden verklaard en lidmaatschapsbeperkingen te beginnen.

Ze gaven echter ook blijk van de bereidheid om Oekraïne politiek dichter bij de EU te brengen terwijl dat proces plaatsvindt. Hoewel de verklaring ondubbelzinnig uiting gaf aan het voornemen van de EU om Oekraïne te helpen, onder meer met politieke en financiële hulp en tijdelijke bescherming voor vluchtelingen, bood het niet de garantie van lidmaatschap waar Zelenskyy om had gevraagd.