Oekraïne klopt Zweden dankzij op een na laatste EK-goal ooit en is kwartfinalist

30 June 2021

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 30 juni 2021 – Oekraïne heeft zich dinsdag als achtste en laatste land voor de kwartfinales van het EK geplaatst. De ploeg van bondscoach Andriy Shevchenko sloeg tegen Zweden diep in de verlenging toe: 2-1.

De doelpunten in de reguliere speeltijd vielen in de eerste helft. Oekraïne kwam in de 27e minuut op voorsprong door Oleksandr Zinchenko en Zweden forceerde in de 43e minuut de gelijkmaker dankzij Emil Forsberg.

In de verlenging kreeg de Zweed Marcus Danielsson rood en leken beide ploegen zich te verzoenen met een penaltyreeks, tot Artem Dovbyk in de allerlaatste minuten toch nog toesloeg.

Zijn doelpunt in de 121e minuut was het op een na laatste EK-doelpunt ooit gemaakt. Alleen de Turk Semih Sentürk – hij was op het EK van 2008 in de 122e minuut trefzeker tegen Kroatië – scoorde ooit nóg later in de wedstrijd.

Oekraïne, dat bij de twee eerdere EK-deelnames in de groepsfase strandde, neemt het zaterdag in de kwartfinales in Rome op tegen Engeland. De Engelsen waren eerder op dinsdag op een kolkend Wembley met 2-0 te sterk voor Duitsland.

De Oekraïners zijn als enigen nog over uit de poule van Oranje. Nederland strandde in de achtste finales tegen Tsjechië (0-2) en Oostenrijk verloor in dezelfde ronde van Italië (1-2).

-nu.nl-