Oekraïne moet ‘politiek’ EK-shirt aanpassen van UEFA na protest Rusland

10 June 2021

In: Sport
Comments: 0

Donderdag 10 juni 2021 – Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van Nederland in de groepsfase van het Europees kampioenschap, moet van de UEFA het EK-shirt aanpassen. De Russische voetbalfederatie diende dinsdag een protest in tegen het “politiek ontworpen” shirt en is een dag later in het gelijk gesteld.

Volgens de Europese voetbalbond staat er een slogan op het tenue die “duidelijk van politieke aard is”. Omdat dat reglementair verboden is, wordt Rusland in het gelijk gesteld.

De UEFA keurde de leuze “Glorie aan onze helden” af. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. De Russische voetbalfederatie had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de UEFA op de politieke lading van het Oekraïense tenue.

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio’s Donetsk en Lugansk.

“Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement”, betoogden de Russen. “Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek.”

Ook commotie over shirt Noord-Macedonië
Oranje begint het EK zondag tegen Oekraïne (aftrap 21.00 uur). Ook bij Noord-Macedonië, de laatste tegenstander van het Nederlands elftal in groep C, was er onlangs veel commotie over het te dragen EK-shirt.

Noord-Macedonië had op verzoek van de spelers nieuwe shirts laten ontwerpen, maar het bordeauxrode tenue met daarin een afbeelding van een lynx viel niet in de smaak bij de supporters. De Noord-Macedonische voetbalbond vroeg de UEFA daarom of de spelers op het EK weer in de oude shirts mogen spelen.

-nu.nl-