Oekraïne: ‘Russische militairen in Tsjernobyl blootgesteld aan flinke doses straling’

1 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 01 april 2022 – Russische militairen zijn tijdens hun verblijf rondom de oude kerncentrale van Tsjernobyl in het noorden van Oekraïne blootgesteld aan “aanzienlijke doses” straling. Dat beweert het Oekraïense staatsbedrijf Energoatom. De atoomwaakhond van de VN onderzoekt of deze bewering klopt.

Volgens Energoatom groeven Russische militairen loopgraven in het bos in de zogeheten uitsluitingszone rondom de in 1986 ontplofte kerncentrale. De troepen zouden in paniek zijn geraakt toen de eerste tekenen van stralingsziekte zich voordeden. Daarop besloten de Russen te vertrekken, aldus het bedrijf. De Britse krant The Guardian schrijft op basis van onbevestigde berichten dat een onbekend aantal militairen dat in de “dode zone” rondom de kerncentrale is geweest, naar een speciale medische kliniek in Belarus is gebracht.

De Oekraïense vicepremier Iryna Vereshchuk onderschrijft de lezing van Energoatom. Het internationale atoomenergieagentschap IAEA zegt de

Oekraïense beweringen niet te kunnen bevestigen. Het IAEA wil naar Tsjernobyl gaan om daar de komende dagen onderzoek te doen.

Volgens Oekraïne hebben Russische troepen de kerncentrale, die ze op 24 februari in handen kregen, inmiddels verlaten. Wel zijn in de buurt van Tsjernobyl nog enkele Russische militairen gezien.

In 1986 ontplofte een van de reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl. Vanwege de hoge stralingsniveaus is het gebied sindsdien beperkt toegankelijk. Om het gebied voor langere tijd veilig te maken, is over de ontplofte reactor enkele jaren geleden een enorme stalen en betonnen constructie geplaatst: de sarcofaag. De kernramp geldt nog altijd als de grootste in de geschiedenis.

-nu.nl-