Oekraïne vraagt hackers om hulp

25 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 25 februari 2022 – De Oekraïense regering zet hackers in om de infrastructuur van het land te beschermen tegen Russische aanvallen. Hackers kunnen ook helpen door zich in te laten met cyberspionage. Kort nadat Rusland donderdagochtend Oekraïne was binnengevallen, verscheen op internetfora een oproep voor hackers om het land te helpen beschermen. Yegor Aushev, mede-oprichter van een cyberbeveiligingsbedrijf in Kiev, vertelde Reuters dat het verzoek rechtstreeks afkomstig was van het Oekraïense ministerie van Defensie. De Cyber Unit Technologies van Aushev staat erom bekend samen te werken met overheden om kritieke infrastructuur te beschermen.

AUSHEV vraagt computer hackers om een aanmelding te sturen waarin ze hun specialiteiten en hun referenties vermelden. “Oekraïense cybergemeenschap! Het is tijd om betrokken te raken bij de cyberdefensie van ons land”, staat in het bericht.

Energiecentrales en spionage

Vrijwilligers die aan het project zullen deelnemen worden onderverdeeld in een offensief en een defensief onderdeel.

De verdedigende groep moet kritieke infrastructuur zoals energiecentrales en watersystemen beschermen. De Russische overheid voerde eerder al eens cyberaanvallen uit op het elektriciteitsnet van Oekraïne.

Het aanvalsteam moet zich bezighouden met cyberspionage tegen de Russische indringers. “We hebben troepen in ons land en we moeten weten wat ze doen”, zei Aushev. Beter laat dan nooit

Aushev geeft toe dat het land te laat was met het opzetten van een militaire cybereenheid. Eerder deze maand vertelde een Oekraïense veiligheidsfunctionaris aan de Washington Post dat het land geen permanente cybermacht heeft. Het doel is om “binnen dit jaar” een unit op te richten. De cybersecurity-expert zei gisteravond dat hij nu honderden aanvragen heeft ontvangen. Het is nu een kwestie van de achtergrond van de kandidaten na te gaan, om zeker te zijn dat er geen Russische spionnen tussenzitten.

-rtlnieuws.nl-