Oekraïne wil buitenlands geld ophalen om oorlog te financieren

1 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 01 maart 2022 – De Oekraïense regering wil ongeveer 41 miljard Oekraïense hryvnia (1,2 miljard euro) aan staatsobligaties mobiliseren om de salarissen van soldaten in de oorlog tegen Rusland te betalen. Dat maakte het ministerie van Financiën maandagavond bekend. Beleggers vrezen dat het land binnenkort niet in staat zal zijn zijn schuld terug te betalen. Oekraïne verkoopt vanaf dinsdag obligaties. Maandag verklaarde het ministerie in een tweet dat het regeringsdocument beschikbaar zal worden gesteld aan zowel burgers als buitenlandse bedrijven en investeerders die “investeren in de krijgsmacht”.

Obligaties zijn schulden die door een overheid of een bedrijf worden uitgegeven.. Wie zo’n obligatie koopt, krijgt in principe al het geld later terug met rente. Investeerders lopen wel altijd het risico dat die bedrijven of landen hun schulden uiteindelijk niet meer kunnen terugbetalen. Oekraïne vraagt 1.000 hryvnia per obligatie en betaalt ze na een jaar terug. De rentevoet wordt bepaald tijdens de veiling.

De waarde van het huidige Oekraïense staatspapier is sinds de Russische inval fors gedaald

waardoor beleggers bang zijn dat het land mogelijk zijn schulden niet kan terugbetalen. De Oekraïense overheidscommissaris voor publieke schuld Yuriy Butsa liet maandag echter weten dat het geld onderweg is en dat er geen plannen zijn om bepaalde schulden niet of pas later af te betalen.

De Oekraïense en Russische economie lijden onder de oorlog die momenteel aan de gang is in het Oost-Europese land. Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen, is de hryvnia tegenover de euro 3,2 procent in waarde gedaald. De Russische roebel ging in diezelfde periode tegenover de euro al met 20 procent onderuit.

-nu.nl-