Oekraïne zet gezichtsherkenning in om Russen en lichamen te identificeren

14 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 14 maart 2022 – Het Oekraïense ministerie van Defensie is afgelopen weekend begonnen met de inzet van gezichtsherkenning van Clearview AI, schrijft Reuters. De Amerikaanse start-up had zijn technologie aangeboden om Russische aanvallers te onthullen, desinformatie te bestrijden en lichamen te identificeren.

Oekraïne krijgt gratis toegang tot de zoekmachine van Clearview, waarmee autoriteiten bijvoorbeeld personen kunnen doorlichten bij controleposten. Clearview biedt de technologie niet aan Rusland aan en noemt de hulp in Oekraïne een “speciale operatie”.

Het bedrijf zegt een database te hebben met meer dan twee miljoen foto’s van gezichten, afkomstig van het Russische sociale netwerk VKontakte. Het is niet bekend hoeveel Oekraïense gezichten in het systeem staan.

Het Oekraïense ministerie heeft nog niet gereageerd op vragen hoe de technologie precies wordt ingezet. Eerder zei een woordvoerder wel dat het overwoog om bedrijven zoals Clearview te gaan inzetten.

Clearview is een omstreden bedrijf, wiens technologie al in verschillende landen als illegaal is bestempeld. Het haalt foto’s van gezichten van sociale media, zonder daarvoor toestemming te vragen. Clearview zegt het recht daartoe te hebben, omdat het alleen openbare gegevens gebruikt. Maar bedrijven als YouTube, Twitter en Facebook eisten eerder al dat Clearview de verzamelde data verwijdert.

Hoewel het bedrijf stelt veel te kunnen betekenen in Oekraïne, zoals het identificeren van lichamen en het bij elkaar brengen van vluchtelingen, zijn critici terughoudend. Zo kunnen verkeerde gezichtsscans tot grote problemen leiden, zoals burgerdoden of onrechtmatige arrestaties.

-nu.nl-