OKB al 45 jaar bewaker voor eerlijke, vrije, algemene geheime verkiezingen in Suriname

7 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) bestaat op 6 oktober 45 jaar. De instelling van de organisatie vond plaats dezelfde dag in 1977. Het OKB bewaakt een van de pijlers van de democratie namelijk: eerlijke, vrije en geheime verkiezingen in Suriname.

Volgens voorzitter Sheikh-Alibaks heeft het OKB haar bestaansrecht in de afgelopen 45 jaren bewezen. “Het fundament daarvoor ligt verankerd in artikel 60 van de Grondwet van de Republiek Suriname. Suriname heeft nationaal en internationaal een goede naam als het gaat om de organisatie van verkiezingen”, aldus voorzitter Sheikh-Alibaks. Zij fungeert als waakhond voor een transparante verkiezingen organisatie in Suriname. In verband met haar 45-jarig bestaan is het OKB voornemens activiteiten waaronder workshops te organiseren.

De participanten zullen voortkomen uit alle bij de organisatie van de verkiezingen betrokken individuen, instanties en politieke partijen. Het houden van toezicht op post-electorate projecten door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het uitvoeren van controles op het kiezersregister en het deelnemen aan waarnemersmissies in de verkiezingen van andere landen zijn onderdeel daarvan. Speciale dank gaat uit naar de leden voor hun inzet maar ook het personeel van het OKB. Ook naar alle voormalige leden en voorzitters zijn wij erkentelijk voor het gedane werk.