Olie en gasprijzen stijgen wereldwijd door escalerend conflict

24 February 2022

Comments: 0

Donderdag 24 februari 2022- Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de olieprijzen maandag flink zijn gestegen. De stijging van de olieprijzen komt omdat gisteren Rusland de zelfstandigheid erkende van de twee regio’s Loehansk en Donetsk en zich daarmee de woede van onder meer Europa en de Verenigde Staten op de hals haalde. De Russische president Vladimir Poetin erkent twee afvallige pro-Russische regio’s in het oosten van Oekraïne als onafhankelijke staten.

Rusland behoort tot de grootste olieleveranciers ter wereld en er is vrees dat nu het Westen harde sancties heeft opgelegd aan Moskou de olieleveringen verstoord kunnen raken. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie steeg met meer dan 3 procent naar 93,95 dollar en Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, klom met bijna 3 procent naar 92,26 dollar per vat.

Kenners sluiten niet uit dat de olieprijzen door kunnen stijgen tot boven de 100 dollar per vat. Naast de onrust rond Oekraïne worden de prijzen ook gestuwd door de wereldwijde grote vraag naar olie en een beperkt aanbod op de markt. De topman van het staatsolieconcern Saudi Aramco zegt dat de vraag naar olie groot is. Verder verklaart de topman, van de grote internationale oliehandelaar Vitol, dat de prijzen voor een langere periode op meer dan 100 dollar kunnen uitkomen.