Ondernemer Saya boos over stopzetten vluchten Haïti

20 April 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 20 april 2021- Ondernemer en ook voorzitter van Stichting Team Haïti, Jean Mixon (Saya), is er niet over te spreken dat de regering besloten heeft vluchten van en naar Haïti voorlopig stop te zetten. Saya zegt dat de Haïtiaanse gemeenschap een samenwerking is aangegaan met de VHP vlak vóór de verkiezing. Toen is beloofd dat de vele problemen waarmee deze groep te kampen heeft, aangepakt zouden worden. Hij is er zeer ontevreden over dat weinig van de beloften zijn waargemaakt.

Saya ontkent dat het om een organisatie gaat waarbij mensen naar Frans-Guyana worden gesmokkeld. “Als de Franse ambassadeur vindt dat mensen de grens oversteken, dan moet het land zijn grenzen beter bewaken”, stelt de ondernemer die opkomt voor de belangen van de Haïtianen. Saya heeft zich jaren geleden uit Haïti in Suriname gevestigd. Hij benadrukt dat de mensen officieel het land binnenkomen en alle procedures volgen. Er zijn volgens hem genoeg controlemomenten.

Wij hebben afspraken gemaakt met de president om de woon- en leefsituatie van de mensen uit Haïti te verbeteren. Wij hebben massaal gestemd op de VHP, maar nu de partij aan de macht is, wordt er niets gedaan voor lotsverbetering van mijn landgenoten. Integendeel wordt de situatie erger gemaakt voor hen. Als iemand nu ineens naar Haïti moet voor een begrafenis of een andere dringende zaak, dan kan dat niet want de vluchten mogen niet meer worden uitgevoerd, stelt Saya.

De ondernemer belegt later op de dag een persconferentie waar hij uitleg zal geven over afspraken die gemaakt zijn. Hij zegt dat zijn landgenoten ernstig gedupeerd worden door stopzetten van de vluchten. Er is veel onzekerheid bij hen ontstaan.