Onderstation Mekendam ondergaat groot onderhoud

11 April 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 11 april 2022- Bij het onderstation van de N.V. Energiebedrijven Suriname te Menkendam, vindt er momenteel een groot onderhoud plaats aan de 161 kV schakelinstallatie. Naast regulier preventief onderhoud is de mogelijkheid er om na een bepaalde tijd ook specialistisch onderhoud te plegen aan de verschillende hoogspanningscomponenten in dit onderstation. Dit groot onderhoud loopt van 25 maart tot en met 15 mei.
Het onderstation Menkendam is een belangrijke schakel in de enegievoorziening van Suriname. Het is het hart van het grootste elektriciteitsnetwerk dat moet zorgdragen voor het de toevoer van elektrische engergie naar alle onderstation in de districten Paramaribo, Wanica, Sarammacca, Commewijne, Brokopondo en een deel van Marowijne. De opgewekte electriciteit die in dit onderstation voorkomt, komt vanuit de thermische centrale van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) te Tout Lui Faut en de Afobakka waterkrachtcentrale via de161,000 volt hoogspanningsverbindingen. Deze worden omgezet in lagere spanningsniveaus en verder getransporteerd naar de diverse onderstation in het EPAR-gebied.
Omdat Suriname helaas niet beschikt over de specialistische kennis, zijn er deskundigen vanuit het buitenland aangetrokken om dit groot onderhoud uit te voeren. De werkzaamheden zouden van start gaan in maart 2020, maar vanwege de wereldwijde Covid-19-pandemie, zijn deze werkzaamheden tot vier keer toe uitgesteld. In maart dit jaar zijn er monteurs van het internationaal bedrijf Hitachi eindelijk naar Suriname afgereisd voor dit specialistisch onderhoud.

In het stuwmeer is er een overschot aan water onstaan door de zware regens. In zulke situaties zou de EBS meer elektriciteit kunnen trekken vanuit het stuwmeer, waardoor er minder brandstof nodig zou zijn voor de thermische opwekking. Door de grote watercapaciteit in het stuwmeer zullen er geen gevolgen zijn voor de onderhoudswerkzaamheden in het onderstation. De uitschakelingen die gedurende deze werkzaamheden van belang zijn, zijn dusdanig gepland dat deze plaatsvinden bij een lage belasting.

Het is de bedoeling dat de klant geen ongerief zal ondervinden bij de uitvoering van de werkzaamheden.