Ook VHP bezorgd over beknotting persvrijheid

December 16, 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 16 december 2021- Naast de politieke partijen PRO en NPS, heeft ook de VHP haar misnoegen geuit over het incident, waarbij journalist Jason Pinas, door de lijfwachten van vice president Ronnie Brunswijk, is toegetakeld op dinsdag 14 december.

De VHP schrijft in een persbericht het volgende:

De VHP mediacommissie is ernstig bezorgd over de beknotting van de persvrijheid en mishandeling van de journalist. Persvrijheid is een van de pijlers van de democratie en die moeten wij koesteren. We leven in een democratie en dat betekent dat journalisten vrijuit hun werk moeten kunnen doen. Als ze daarin gehinderd worden is dat een bedreiging van de democratie. Het tegenwerken van de pers om zijn kritische en controlerende functie uit te oefenen is schending van de persvrijheid. Ondermijning van persvrijheid kan leiden tot geweld op journalisten en dat moeten wij niet toelaten.

Een vrije pers is namelijk van cruciaal belang in een rechtsstaat, niet voor niets wordt de journalistiek ook wel de waakhond van de democratie genoemd. In een rechtsstaat moeten regeringen en politici kritisch gevolgd en gecontroleerd kunnen worden en daarvoor is een vrije pers onmisbaar. Journalisten mogen niet worden geïntimideerd of bedreigd. En het werk mag hen niet onmogelijk worden gemaakt.

Het instellen van perscensuur zal derhalve, indachtig de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat, onder geen beding worden getolereerd. Deze afkeurenswaardige handeling van de beveiligers maakt dat de nieuws- en informatievoorziening naar onze samenleving toe is onthouden.