Opleiding Olie en Gas NATIN een

29 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

De opleiding olie en gas aan het Natuur Technisch Instituut Suriname (NATIN) is op vrijdag 28 oktober ceremonieel gelanceerd. Een groep van dertig studenten begint aan dit achttien maanden durende programma. Het ‘Olie & Gas Kopprogramma’, zoals de opleiding officieel heet, is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Staatsolie Maatschappij Suriname N.V., het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OW&C), het NATIN, het Surinaams bedrijfsleven en een 8-tal International Oil Companies actief in Suriname. Dennis Pello, lid van het Taskforce team van Staatsolie geeft een kort overzicht van dit bijzonder project.

Dertig studenten starten op 31 oktober met de opleiding. De groep bestaat uit geslaagden van de NATIN-richtingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek en procestechniek die volgens een transparante procedure zijn geselecteerd. De opleiding richt zich specifiek op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die nodig zijn bij het uitvoeren van werkzaamheden in de olie- en gasindustrie en aanverwante sectoren.

Het kopprogramma is onderdeel van het NATIN Upgrade Project, waarvoor Staatsolie in 2021 het initiatief heeft genomen vanuit het oogpunt van local content-ontwikkeling. Samen met andere partijen is het opzetten van een uitstroomrichting olie en gas (Oil & Gas stream) op het NATIN vorm gaan krijgen. Staatsolie en de internationale oliebedrijven actief in Suriname hebben daartoe ook equipment aangeschaft voor het moderniseren van de praktijklessen. Het is de bedoeling dat na ongeveer drie jaren dit kopprogramma wordt geïntegreerd in het regulier programma van het 4-jarig NATIN.