Oproerpolitie in Kenia onderbreekt telling van stemming

15 August 2022

Comments: 0

De anti-oproerpolitie kwam zaterdag laat in actie toen chaotische taferelen zich afspeelden in het nationale telcentrum in Bomas, een toeristisch dorp in Kenia. Daardoor werd de aan de gang zijnde verificatie van presidentiële stemmen stopgezet. Bondgenoten van oppositieleider Raila Odinga noemden vermeende onregelmatigheden in het proces door verkiezingsfunctionarissen. De fel omstreden presidentsverkiezingen van Kenia zijn ontsierd door beschuldigingen van manipulatie.

Aan het begin van de middag had Odinga 52,54 procent van de stemmen, vergeleken met 46,76 procent voor William Ruto in 29,92 procent van de stembureaus, volgens officiële resultaten vrijgegeven uit de hoofdstad Nairobi, waar de Independent Electoral Commission (IEBC) stemmen aan het verzamelen en tellen is en de resultaten verifieert. De definitieve resultaten zullen naar verwachting op 16 augustus bekend worden gemaakt, zoals wettelijk vereist. Als geen van de twee koplopers meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, zal Kenia zijn eerste tweede ronde van presidentsverkiezingen hebben.

Hoewel Kenia wordt beschouwd als een land van stabiliteit en groei in het hart van een onrustige regio, zijn de resultaten van elke presidentsverkiezing sinds 2002 betwist, soms met geweld. Bijna een week nadat 22,1 miljoen Kenianen naar de stembus waren geroepen, wacht het land nog steeds op de naam van de opvolger van Uhuru Kenyatta, die na twee termijnen sinds 2013 niet in aanmerking komt voor een derde termijn.