Oranje traint al weken op mogelijke penaltyserie: ‘We nemen het heel serieus’

26 June 2021

In: Sport
Comments: 0

Zaterdag 26 juni 2021 – Het Nederlands elftal traint al weken om de paar dagen op strafschoppen voor het geval een duel in de knock-outfase van het EK beslist wordt vanaf de penaltystip. Bondscoach Frank de Boer, die zelf een ongelukkig verleden kent met strafschoppen bij Oranje, gelooft er heilig in dat een goede voorbereiding het verschil kan maken.

“We trainen heel serieus op strafschoppen, daar zijn we vanaf dag één van de voorbereiding al mee bezig. Met camera’s erbij, om alles terug te kunnen zien”, aldus De Boer, die het zondagavond in de achtste finales met Oranje opneemt tegen Tsjechië. “Ik ben ervan overtuigd dat je erop kunt trainen.”

In de jaren dat De Boer nog speler was bij Oranje werd weleens geopperd dat penalty’s niet te trainen waren en werd een serie op een EK of WK vergeleken met een loterij. Het waren de jaren dat het Nederlands elftal steevast ten onder ging vanaf 11 meter.

In de halve finale van het WK 1998 tegen Brazilië benutte De Boer zijn penalty, maar missers van zijn broer Ronald en Phillip Cocu werden Oranje fataal. Twee jaar later liep Nederland een penaltytrauma op in de halve finale van het EK tegen Italië. De Boer miste zowel in de reguliere speeltijd als in de serie en ook Patrick Kluivert, Jaap Stam en Paul Bosvelt faalden.

De Boer: “In die tijd trainde ik ook op penalty’s, maar meer dan goed was. De dag voor de halve finale van het EK tegen Italië heb ik veertig strafschoppen genomen. Ik schoot ze altijd strak in dezelfde hoek in het zijnet, maar die dag scoorde ik links, rechts, hoog, laag… Bijna alles was raak, maar dat zorgde er wel voor dat ik een dag later tegen Italië ineens ging twijfelen toen ik tegenover Toldo stond. Moest ik wel vasthouden aan mijn vaste hoek? Het gevolg: ik schoot niet in mijn vaste hoek, maar links van de keeper. Je weet hoe dat afgelopen is.”

-nu.nl-