Padiekaf project officieel gelanceerd

24 October 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Het padiekafproject is officieel gelanceerd. President Chandrikapersad Santokhi heeft te Prins Bernhardpolder in het district Nickerie, officieel het startsein hiertoe gegeven. Het staatshoofd juicht het toe dat een product dat voorheen niet kon worden kwijtgeraakt en een negatieve bijdrage leverde aan ons milieu, nu een waardevol product is geworden dat na verwerking, energie zal opleveren.

Het project genaamd “Opwekken duurzame energie ten behoeve van de rijstproductie” is afgelopen vrijdag gelanceerd. Padiekaf ontstaat bij de verwerking van padi tot rijst. Doordat het in grote hoeveelheden vrijkomt, vormde het een probleem. President Santokhi merkte op dat er nu energie zal worden opgewekt uit een afvalproduct, dat vaker voor ellende heeft gezorgd. Het project is een initiatief van rijstproducent en pelmolenaar Bhagwatpersad Ramadhin. Speciaal hiervoor is de onderneming Suriname Investment Green Company N.V. opgezet, die samenwerkt met Dordtech Engineering B.V. in Nederland.

President Santokhi draagt het project een warm hart toe. Een belangrijk gegeven is dat padiekaf wordt verwerkt tot elektrische energie, die wordt aangesloten op de grid van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS). Dit zal de elektriciteitsvoorziening in het district Nickerie nog meer ten goede komen. Met het oog op de klimaatconferentie die in november wordt gehouden, noemt de president het project een mijlpaal in de strijd tegen klimaatverandering.