Pfizer op de vingers getikt om prijsbeleid van veelgebruikt reumamedicijn

11 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 11 februari 2022 – Farmaceut Pfizer, in Nederland bekend van het coronavaccin, is door kartelwaakhond ACM op de vingers getikt omdat het bedrijf mogelijk de concurrentie verstoort bij een ander medicijn. Het gaat om het veelgebruikte Enbrel, dat wordt gebruikt tegen auto-immuunziekten zoals reuma.

Het bedrijf had tot 2015 het patent op de werkzame stof etanercept, die in het medicijn is verwerkt. Met het middel verdiende Pfizer, totdat het patent verliep, in Nederland 150 miljoen Euro per jaar. Daarmee was het middel qua omzet het op één na grootste medicijn van het land.

Als een patent is verlopen, moet een medicijnfabrikant andere bedrijven de ruimte bieden om met een soortgelijk medicijn te komen. Dit moet de concurrentie verbeteren en zorgen dat ziekenhuizen en patiënten niet te veel betalen.

Pfizer heeft echter afspraken gemaakt met ziekenhuizen, die ziekenhuizen ontmoedigen, om andere middelen in te kopen. Om dit te doen, heeft het bedrijf in een contract afgesproken dat ziekenhuizen meer zouden betalen voor Enbrel als ze minder zouden kopen.

De ACM bekritiseert dergelijke afspraken omdat ze de concurrentie kunnen beperken. De waakhond deelde dit mee aan Pfizer, die daarop besloot per direct de afspraken uit de contracten te halen. Wel zegt het bedrijf dat het vindt dat het geen regels heeft overtreden.

De kartelwaakhond heeft besloten geen verder onderzoek te doen. Ook krijgt de medicijnfabrikant geen straf opgelegd.

-nu.nl / STVS-