Plantage Onverwacht viert 141ₛₜₑ  koopdag

May 20, 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 20 mei 2022- Plantage Onverwacht (Onverwagt) werd in 1863, na de afschaffing van de slavernij, door acht voormalige tot slaaf gemaakten in het jaar 1881 gekocht om een houtplantage te beginnen.

Onverwacht ligt aan de rechterover van de Holykreek, een zijtak van de Pararivier. In de zeventiende eeuw werd Onverwacht gesticht en was oorsprokelijk een plantage waar tabak werd verbouwd. In de 1ste helft van de 18de eeuw kreeg het de naam “Bosé” naar de toenmalige plantage-eigenaar Frederik Coenraad Bossé. In het Bosee-park is er een eigenaar monument te vinden.

“Fu memre deng fosi eginari, di baj na pranasi Onverwagt tapu 18 mei 1881”
Frans Vyent
Johan Crisis
Bernhard Vyent
Daniel Kensie
Augustus Vyent
Nicodemus Loswijk
Frits Pina
Johannes Piqué

Bestuurslid Sherwin Piqué, zegt dat deze dag, met name de herinnering/ herdenking van de koopdag van de plantage en de ontwikkeling die de plantage vanaf 1881 tot heden 2022 heeft doorgemaakt, enorm veel betekent voor de nazaten.

Het unieke is, dat het bestuur een weergave is van de kopers, vandaar dat het bestuur zo is gevormd, stelt Pique. “Van alle acht familiehoofden is er één vertegenwoordiger naar voren geschoven om het bestuur gezamenlijk te vormen. Momenteel zijn er zeven bestuursleden in plaats van acht, omdat één van de kopers, Daniel Kensie, geen nazaten had”, aldus Pique.