Politie let extra op voetbalkijkende automobilisten: ‘Levensgevaarlijk’

29 November 2022

Comments: 0

Even voor het stoplicht de tussenstand checken of toch met een schuin oog live de wedstrijd volgen terwijl je op de snelweg rijdt. Telefoons in de auto zijn voor veel mensen altijd al lastig te weerstaan, maar de wedstrijden van Oranje op het WK maken het voor sommigen nog nét een beetje moeilijker.

“Voor bepaalde mensen is voetbal zo ontzettend belangrijk dat ze het nu met een WK continu volgen en dus ook wanneer ze in de auto stappen”, zegt verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. Dat veel mensen een glimp van de wedstrijden mee proberen te pakken onder het rijden is ook bij de politie bekend.

Wie zijn telefoon gebruikt in de auto riskeert een boete van 350 euro. Dat geldt voor iedereen die zijn telefoon vasthoudt onder het rijden. Maar ook als je je telefoon niet vasthoudt, kun je bestraft worden. “Als jouw telefoon in een houder zit en je kijkt met een schuin oog naar de wedstrijd, dan word je daardoor afgeleid”, zegt de woordvoerder.

Volgens verkeerspsycholoog Wildervanck is telefoongebruik in de auto niet een op zichzelf staand probleem. “Als mensen de hele dag al op hun telefoon kijken, zullen ze dat in het verkeer ook blijven doen”. Wat het WK voor voetbalfanaten een extra trigger maakt, heeft te maken met het feit dat het live wordt uitgezonden.

-rtlnieuws.nl-