Politie staakt zoektocht naar vliegtuig

23 January 2019

In: Sport
Comments: 0

Woensdag 23 januari 2019 – De politie heeft de zoektocht naar het vliegtuig waarin Emiliano Sala zat dinsdag gestaakt.
Sala werd maandagavond 20 januari op het vliegveld afgezet door een ploeggenoot van Nantes. Hij zou die avond de korte vlucht van Nantes naar Cardiff maken, om dan dinsdag zijn eerste training met zijn nieuwe ploeggenoten te ondergaan. Op het vliegveld (of al in het vliegtuig), om 20.04 uur tweette hij nog met een Spaanstalige journalist, die een interview met hem had gemaakt. Iets voor middernacht Engelse tijd begon de zoektocht en reddingsoperatie van een plotseling verdwenen vliegtuigje. Het politiekorps van Guernsey, dat is één van de Engelse eilanden in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk, begon om 00.31 uur Nederlandse tijd te tweeten over de actie. Het bleek al meteen te gaan om het vliegtuigje waar Sala in zat, samen met piloot David Henderson. Zij waren de enige 2 passagiers. In de omgeving van het Britse eiland Alderney in Het Kanaal werd met reddingsboten en helikopters naar het vliegtuig gezocht. De politie zegt dat tijdens de zoektocht van dinsdag door helikopters enkele voorwerpen in het water zijn gespot. Het is nog niet bekend of dat onderdelen van het vermiste vliegtuig zijn. “We hebben geen tekenen gevonden van de mensen die aan boord waren. Als ze op het water geland zijn, is de kans dat ze het overleefd hebben op dit moment jammer genoeg heel klein.” Het had vanwege de invallende duisternis geen zin om nog langer te speuren naar het toestel met daarin de nieuwe spits van Cardiff City. Woensdag gaat de zoekactie verder. “Het plan is om bij zonsopgang weer te starten”, meldt de politie.

Supporters van Nantes leggen bloemen neer
De supporters van Nantes brachten dinsdagavond een eerbetoon aan Sala. De fans kwamen bijeen op het Royal Place in het centrum van de Franse stad en legden onder meer gele tulpen neer bij een fontein. Bij Cardiff City zijn er dinsdagmiddag ook bloemen gelegd bij het stadion. Daarnaast heeft de nummer achttien van de Premier League een verklaring over Sala op zijn website geplaatst en is de training van dinsdag geschrapt.
Sala speelde sinds 2015 voor Nantes en tekende afgelopen zaterdag bij Cardiff City, dat een recordbedrag van 17 miljoen euro voor hem betaalde.

Bekerwedstrijd Nantes uitgesteld
De bekerwedstrijd van Nantes tegen Entente Sannois Saint-Gratien gaat vandaag ook niet door. Het duel in de zestiende finales van de Coupe de France zou woensdag om 18.30 uur beginnen in het Parc des Sports Michel Hidalgo, maar dat wordt nu zondag om 16.30 uur.
Door de verplaatsing van de bekerwedstrijd wordt het Ligue 1-duel van zaterdag tussen Nantes en Saint-Étienne waarschijnlijk ook uitgesteld.

‘Sala is een strijder’
De vermissing van Sala is hard aangekomen bij Nantes, waarvoor hij dit seizoen twaalf treffers maakte in de Ligue 1. zegt Waldemar Kita, voorzitter van de nummer vijftien van de Ligue 1.
“Ik denk aan Sala’s vrienden en zijn familie en heb nog steeds hoop. Sala is een strijder. We zijn ontroerd door alle steunbetuigingen die we sinds vanochtend ontvangen en de clubleiding sluit zich vanavond bij de actie van de supporters aan door ook een gele tulp neer te leggen.”
“Iedereen is met zijn gedachten bij Emiliano en de piloot. We blijven bidden voor goed nieuws”, schrijft de club.

Angstige laatste woorden
Toch werd de zoektocht vanochtend weer hervat, maar werd de vrees dat het ergst denkbare scenario waarheid was geworden steeds reëler. In het vliegtuig verstuurde Sala een voicebericht naar vrienden, waarschijnlijk in een groepsapp. Daarin vertelt hij dat hij zin heeft in zijn nieuwe avontuur, maar vreest hij ook voor zijn veiligheid in de lucht. “Het vliegtuig lijkt uit elkaar te vallen. Als jullie over 1,5 uur niks van mij horen, dan weet ik niet of ze mij gaan zoeken of vinden. Oh papa, ik ben zo bang”, waren de laatste woorden van Sala.

-nu.nl-