Premier Rutte heeft begrip voor oproep president Zelenski, maar kan niet ‘overnight’

31 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 31 maart 2022 – Premier Mark Rutte heeft begrip voor de oproep van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om zijn land snel kandidaat-lid van de EU te maken en meer sancties tegen Rusland af te kondigen. Maar het kan niet ‘overnight’, aldus de premier.

Zelenski hield vandaag een toespraak tot de Tweede Kamer. Hij riep de Kamerleden en het kabinet op zijn land meer te helpen.

Breed afmeten

“Natuurlijk. Hij wil meer. Hij wil meer. Hij wil sneller Europa in, hij wil sneller van Russisch olie en gas af, sneller die havens dicht. Dat snap ik. Maar we moeten dat wel doen waarbij we de belangen breed afmeten”, zei Rutte na de toespraak.

Europa kan volgens de premier niet van de ene op de andere dag van Russisch gas af. Voorkomen moet worden dat verpleeghuizen in de kou komen te staan of bedrijven niet meer kunnen draaien, zei Rutte. Meer landen in de EU delen dit standpunt.

Volgens hem heeft Zelenski ook begrip voor de positie van de EU-lidstaten. De contacten met de Oekraïense regering zijn ‘uitermate warm en intensief’, zei Rutte, die erop wees dat er ‘ongekende sancties’ zijn afgekondigd tegen het bewind in Rusland.

-rtlnieuws.nl-