President Bouterse stelt minstens twee buitenlandse reizen in vooruitzicht

14 October 2019

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 14 oktober 2019 – President Desiré Delano Bouterse stelt gedurende dit regeertermijn nog tenminste twee buitenlandse reizen in het vooruitzicht. Het staatshoofd zegt in een exclusief vraaggesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) dat hij uitnodigingen heeft liggen van onder meer China, Rusland, Indonesië, India en Servië. Gezien de korte periode voor de verkiezingen zegt de president: “Ik weet niet zeker, maar zeker een of twee buitenlandse reizen zal ik moeten maken, omdat er grote projecten mee gemoeid zullen gaan gaan”.

Pratend over de internationale betrekkingen van Suriname zegt het staatshoofd dat wanneer bijvoorbeeld de minister van Buitenlandse Zaken van Rusland naar hier komt, dat land wel iets ziet in Suriname. “Rusland is niet de eerste het beste land”, aldus president Bouterse, die verder ook de komst van de ministers van Buitenlandse Zaken van Indonesië en China alsook de aanwezigheid van de Indiase president Ram Nath Kovind opsomt. “Het zijn hele grote jongens”. Bouterse: “Het is niet zomaar, dan wijzen ze de Surinamers van, jouw land is belangrijk. Wij van de grote wereld zien dat en jullie zien dat helaas nog niet”.

Volgens president Bouterse is Suriname een te klein land om op het wereldforum het spel te dirigeren, “maar binnen het spel moeten we toch kijken hoe we participeren om voor ons land het maximale eruit te kunnen halen.” Het staatshoofd is van mening dat Suriname sowieso met alle landen zou moeten samenwerken, maar dat er vooral met de buurlanden, het Caribisch gebied en superpowers als de VS, China, Indonesië, India en ook Afrika heel goede banden moeten bestaan.

Ten aanzien van de band met Nederland zegt de president dat de politiek welke Den Haag heeft gespeeld naar Suriname, de relatie heeft bekoeld. President Bouterse zegt echter dat het altijd goed is om relatie te verbeteren. “But it needs two to dance a tango”, drukt hij zich uit. Het staatshoofd stelt dat wij ons niet moeten gaan ophouden met “dat klein land waar wij viereneenhalf maal zo groot zijn en veel meer hulpbronnen hebben dan hun”. Volgens hem moeten wij gaan kijken naar wat wij hebben en wat wij kunnen ontwikkelen voor ons zelf. President Bouterse: “In plaats van onszelf weer afhankelijk te gaan stellen van hun”.

-NII-