President geeft instructie om het visum af te schaffen

24 February 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Donderdag 24 februari 2022- De president heeft de instructie gegeven om de visumplicht wereldwijd af te schaffen. Dit zei de minister Albert Ramdin, van Buitenlandse Zaken Internationale Business en Internationale Samenwerking(BIBIS) woensdag 23 februari voor aanvang van de Raad van Ministers. De visumplicht kan niet zomaar afgeschaft worden. Als natie moeten wij ons houden aan consulaire regels die internationaal zijn samengesteld.

Volgens de bewindsman zal er gisteren tijdens de RvM het raadsvoorstel gedaan en zal om de wet Reisdocument worden besproken. De minister zal zich sterk maken om dit wetsvoorstel goed te keuren binnen de RvM. De Europese Unie zou toestemming moeten geven aan landen zoals Nederland, Frankrijk en België, als de visumplicht afgeschaft wordt. Minister Ramdin zal over enkele weken naar België afreizen om bilaterale gesprekken te voeren.

Minister Ramdin zegt dat er in de toekomst sprake zal zijn van een E-paspoort in Suriname. Alvorens het E-paspoort geïntroduceerd wordt zal er eerst een biometrisch paspoort worden ingevoerd. De bewindsman is nog gesprekken aan het voeren met de diverse actoren met betrekking tot het biometrisch paspoort.