President Santokhi roept Caribische landen op meer te doen tegen coronapandemie

2 March 2022

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 02 maart 2022- “De pandemie is nog niet voorbij en er kan elk moment een nieuwe variant opduiken.” Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi tijdens de 33ste tussentijdse CARICOM Staatshoofdenvergadering, in San Pedro-Belize. Het Surinaamse staatshoofd riep tijdens de sessie ter zake COVID-19, en de impact daarvan op de regio, de Caribische gemeenschap op zich te concentreren op solidariteit, gelijkheid, regionale en internationale samenwerking. Dit, om onze economieën weer op te bouwen, investeringsmogelijkheden te creëren en belemmeringen voor een betere economische samenwerking weg te nemen.

“Alles wat we tijdens en na de Covid-19-pandemie doen, moet gericht zijn op het opbouwen van meer gelijke, inclusieve en duurzame economieën en samenlevingen”, zei de president. Hij merkte op dat over de hele wereld vrouwen door banenverlies als gevolg van de pandemie, harder zijn getroffen dan mannen. Hierdoor hebben zij het grootste deel van de zorg in huis op zich genomen tijdens de lockdown periode. De Caribische regeringen zullen meer moeten doen om de klap tegen de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, ongedaan te maken. Santokhi zei verder dat de pandemie prestatiekloven heeft vergroot en kansen voor kansarme studenten heeft verkleind.

“De onmiddellijke noodzaak is niet alleen om scholen te heropenen en onvoltooide leerprocessen op te pakken, maar ook om onderwijssystemen voor de lange termijn opnieuw uit te vinden. We moeten een holistische benadering volgen en programma’s ontwerpen die voldoen aan de academische en niet-academische behoeften, aldus president Santokhi in Belize.”